11 oct 2011

Una tarda en el Crossing Bike

 
Avui us parlaré del Crossing Bike. En altres línies us n'he fet esment alt per alt...
Es un taller que forma part del projecte Crossing, a on es porta a terme la custòdia, reparació i lloguer de bicicletes per a tot el public en general. La finalitat del laboratori és oferir a la joventut italiana i estrangera unes eines, mitjançant un ofici que els acompanyin en la transició a la vida adulta. La metodologia que es porta a terme és la experimentació en el treball i de la seva pròpia implicació. D'aquesta manera, una persona amb coneixements amplis en l'ofici dels cicles els tutela i els forma tot transmetent-los valors. L'Enricho Valsecchi (artísticament conegut com a Gianni Gilardi) és un simpàtic jubilat de 75 anys, de mirada cristal·lina i càlida. Gairebé tota la seva vida ha estat dedicada a la fabricació i construcció de bicicletes. Fins fa 3 anys, quan va decidir apuntar-se al projecte, tenia un taller amb altres dos socis. La marca era Gilardi, i feien manualment els quadres de les bicis... de només 1400 grams!!

  


 


El seu aprenent, Oussman, té 21 anys i és natural del Senegal. Es un noi molt atent i carinyós que viu amb el seu pare, madrastra i germanet a un poble al costat de Chiuso. Passa un munt d'hores per la casa, xerrant, rient i veient coses per Internet amb els bessons. M'explica que fa 4 mesos que va començar el Crossing Bike, i que realment està satisfet i entusiasmat. Sap que a Lecco no hi ha negocis que es dediquin a la reparació de bicicletes, així que en pot fer d'aquesta activitat un ofici de poca competència. Al preguntar-li si té en ment obrir un taller, em comenta que preveu fer-ho després de superar un curs teòric interactiu que li aporti més eines. L'Usman, de tarannà tranquil i transparència única, m'ensenya totes les eines i les bicis. A la pregunta de què va començar fent al taller, fa una ganyota mig riallera tot explicant que la primera tasca va ser saber muntar els radis de la bici. “I no es fàcil! -riu- Es feina de paciència i habilitat, doncs tots els radis s'arriben a entrecreuar entre ells!”


  
 

El taller no té anim de lucre. A més de reparar bicicletes i llogar-les, en vénen de velles restaurades. El projecte camina per si sol, i donat que els costos són alts (com per exemple la compensació econòmica que rep el Gianni) fa replantejar als socis fins a quin punt val la pena la inversió que s'hi fa. Dit d'una altra manera, es pren perspectiva dels 3 anys que ja porta el projecte iniciat amb l'èxit que ha repercutit en els joves usuaris que han passat pel Crossing Bike. Els usuaris no tenen una estada mínima ni màxima, queda obert a la realitat del moment. El projecte és un motor de motivació i d'adquisició d'habilitats, una palanca que a més pot servir per a tenir aquest ofici que comentava.

Comentar-vos de pas que totes les iniciatives, els tallers, les accions per als joves i la borsa de treball, vénen filtrades a priori per un grup de 3 psicòlegs que tracten de manera individualitzada als joves que passen pel projecte. S'entén que cada un prové d'una realitat diferent i té unes aptituds específiques que cal tractar de manera única.

Cap a on caminen?

El projecte té molt bona acollida. Tothom el coneix i en fa ús. A més del contenidor que hi ha a la part del darrera de la casa (a la foto) tenen dos tallers. Un està a uns dos carrers de la casa, en els baixos anomenats “Teatre”. Es un lloc que havia estat algun negoci i algun centre cívic on es feien activitats. A més, tenen un altre taller just al costat del centre de la ciutat on hi ha el futur diposit del lloguer. Els nois del Crossing solen fer les vegades de transportistes amunt i avall quan s'han de portar les bicis d'un lloc a l'altre. En la darrera Assemblea de socis, el Danielle va explicar a quin punt es troben les negociacions i conveni amb l'Ajuntament de Lecco. I és que properament s'obrirà un Bike-Sharing, amb 50 bicicletes repartides en 5 punts de la ciutat (Lecco son uns 45.000 habitants aprox). També es plantejaven els dubtes que hi havia de fins a quin punt es prestaria el servei de reparació de les bicicletes (la data d'inici està prevista per al 23 d'octubre). Per altra banda, es va prendre nota que el Bicing de Barcelona obté gairebé la totalitat dels ingressos de la publicitat, doncs els usuaris paguen canons anuals que s'assimilen als 30 euros. L'apunt del Danielle va tancar aquesta ordre del dia fent especial menció a la actitud que van mantenir els nois en la sortida organitzada del passat diumenge. “Van demostrar un bon nivell d'actitud i de preparació professional. En tot moment estaven pendents de les bicicletes i de la seguretat, aixi com de les persones i els nens, tant a l'hora del joc com a l'hora de la passejada”. I és que el diumenge vam anar tot un grup de pares, mares, àvies (si, si, de setanta i pico anys!) i usuaris del Crossing a fer la volta pel llac de Lecco. Varen ser 40 espectaculars kilòmetres de paisatges pintats a l'oli pel voral atapeït de famílies i animals. Un dia sens dubte genial i ple de colors!


  
 


No hay comentarios: